<<ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ, ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ>>, ΗΛΙΑ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ

 

20150824_210315

Το 3ο κατά σειρά βιβλίο του Ηλία Γ. Οικονομάκη

   Στο 3ο του βιβλίο  ο Ηλίας Οικονομάκης, με τίτλο “ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ,ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ”, έχει καταγράψει με όση πληρότητα γινόταν τον βίο αλλά και το μουσικό έργο του Στρατή Καλογερίδη, λαμβάνοντας υπόψιν και τον παρελθόντα χρόνο (44 έτη) από την εκδημία του μεγάλου αυτού μουσικού, μέχρι και την συγγραφή του.

    Το βιβλίο το αφιερώνει ο συγγραφέας στην Κατίνα Ελευθεράκη – Παπαδάκη, ανηψιά του Στρατή για τις πολύτιμες πληροφορίες που έδωσε όπως σημειώνει στην αφιέρωση (στη Μνήμη της ).

 Το βιβλίο χωρίζετε σε πέντε μέρη:

 • Μέρος πρώτο: Η διαδρομή στη ζωή του Στρατή Καλογερίδη
 • Μέρος δεύτερο: Συνθετικό έργο του Στρατή Καλογερίδη
 • Μέρος τρίτο: Δισκογραφικό έργο του Στρατή Καλογερίδη
 • Μέρος τέταρτο: Συμβολή του Στρατή Καλογερίδη στην Κρητική Μουσική Παράδοση
 • Μέρος πέμπτο: Συμπληρώματα – Βοηθήματα

 Τον Στρατή Καλογερίδη τον αναφέρει συχνά ως Λαϊκό Βάρδο κι όχι άδικα. Αξίζει να αναφέρουμε από τα πολλά σημαντικά σημεία της ζωής και της προσωπικότητας του, ό,τι υπήρξε ένας ιδεαλιστής πάνω στη φιλοσοφία της Μουσικής Παράδοσης, ιδιαίτερα δε της Ανατολικής Κρήτης. Δούλεψε πολύ, αφιέρωσε τον εαυτό του στην θεϊκή Μούσα, με σεβασμό, λεπτότητα και αγάπη προς αυτήν και έδωσε στο λαό απλόχερα τους καρπούς των δημιουργημάτων του, χωρίς ποτέ να καταδεχθεί να τα συνδέσει με το χρήμα και την αμοιβή.

10574473_562525997185976_3224049452513578156_n

  Οι πιο σημαντικές πληροφορίες που μπορέσαμε να σταχυολογήσουμε είναι οι εξής:

 • ξεκίνησε από μικρή ηλικία την εκμάθηση του μαντολίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι της γειτονιάς του, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τον βοηθούσαν ν’ ανέβει και να καθίσει στην καρέκλα, λόγω ηλικίας, για να τους παίξει το μαντολίνο να χορέψουν.
 • ο Δήμος Ηρακλείου τον είχε διορίσει Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της φιλαρμονικής του
 • άρχισε την δισκογραφία (Columbia, Odeon, Parlophon) το 1933 στην Αθήνα μέχρι το 1940.
 • κυκλοφόρησαν 8 δίσκοι διπλής όψης των 78 στροφών που περιείχαν 16 μουσικά κομμάτια.
 • ο Καλογερίδης δεχόταν τα μουσικά ακούσματα απ΄όλα τα παραδοσιακά όργανα της περιοχής, ιδιαίτερα βέβαια από τα βιολιά, τα μαντολίνα, τις λύρες και τις ασκομαντούρες.
 • για τις ασκομαντούρες έκαμε δυο περίτεχνες συνθέσεις στη κλίμακα La minore και τις περιέλαβε ανάμεσα σε πολύ παλιά γυρίσματα σε ρυθμό πηδηχτού, που αποδείχτηκαν διαχρονικές.
 • Στην κιθάρα στις ηχογραφήσεις του τον συνόδευε κάποιος κιθαρίστας που ονομαζόταν Μεσημέρης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τον συνόδευε και ο αδελφός του Βαγγέλης. Ο αδερφός του κατά την άποψη  του συγγραφέα  έπαιζε και το δεύτερο βιολί που ακούγονταν σε μερικές ηχογραφήσεις (με δεύτερο βιολί). Ο Βαγγέλης είχε διδαχθεί το βιολί από τον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος του είχε παραχωρήσει το παλαιό (το πρώτο) του βιολί.

 

20150824_214612

 

  Σε όλα τα μουσικά δημιουργήματα ή συνθέσεις του Καλογερίδη, ανεξάρτητα αν χαρακτηρίζονται σαν πρωτότυπες ή διασκευασμένες, αποτελεί καινοτομία ο προσδιορισμός της αρχής (introduction)  και του τέλους (finale) κάθε κοντυλιάς, που περιλαμβάνεται σε ένα αριθμό μουσικών μέτρων στην αρχή και το τέλος της. Αποσκοπούν δε, στην αρχή να δώσουν την κλίμακα και το ρυθμό εκτέλεσης, με παράλληλο προϊδεασμό του ακροατή για τη συνέχεια της κοντυλιάς, το τέλος δε με σκοπό να κλείσει εντυπωσιακά και ευχάριστα τη μουσική εκτέλεση που προηγήθηκε.

  Στην συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στην μορφή και το περιεχόμενο των παρτιτούρων που συνέθεσε ο Στρατής Καλογερίδης, καθώς και στο δισκογραφικό του έργο. Τέλος γίνεται και μνεία των αποδόσεων τιμής μέχρις και την συγγραφή του βιβλίου, όπως π.χ. η τιμητική του διάκριση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1981), η ίδρυση από το Δήμο Σητείας του Δημοτικού Ωδείο με την επωνυμία <<Στρατής Καλογερίδης>> το 1987 κ.λπ.

20150824_222122

Η πιο βασική και τελεσφόρα ενέργεια του για χάρη της μουσικής παράδοσης ήταν η καταγραφή της. Αν δεν υπήρχε ο Καλογερίδης, τι από την απόμακρη παράδοση θα έφθανε μέχρι την εποχή μας;

20150824_221626

Κλείνοντας την αναφορά μας πρέπει ν αναφέρουμε πως το παρόν βιβλίο, όπως και τα υπόλοιπα του Ηλία Οικονομάκη, θα μπορέσει κάποιος ενδιαφερόμενος να τα δανειστεί από την Δημοτική βιβλιοθήκη της Σητείας.