Νικόλαος Λαποκωνσταντάκης (Φουντάκι) – βιολάτορας από το Καβούσι Ιεράπετρας

 Νικόλαος Λαποκωνσταντάκης (Φουντάκι) – βιολάτορας από το Καβούσι Ιεράπετρας

του Μανώλη Ν. Παπαδάκη

Scan0001 nw

O Νικόλαος Λαποκωνσταντάκης (Φουντάκι) γεννήθηκε στο Καβούσι Ιεράπετρας στις 4/1/1930 Ήταν το 7ο από τα οκτώ παιδιά του Μανώλη και της Δέσποινας Λαποκωνσταντάκη. Έχοντας μουσικά ερεθίσματα από την οικογένεια του και ειδικότερα από τον θείο του Μανώλη Λαποκωνσταντάκη (Γέρο Πεδουλαύτη) που ήταν περίφημος βιολάτορας άρχισε από την ηλικία των 5 χρόνων να παίζει με μια αυτοσχέδια λύρα.

Scan0003 nw

          Σε σύντομο χρόνο, παιδί ακόμα, έμαθε να παίζει τοπικούς σκοπούς στο βιολί το οποίο έγινε το μεγάλο του πάθος, ο καημός και το μεράκι του. Από την ηλικία των 12 χρόνων διασκέδαζε τους συγχωριανούς του αφιλοκερδώς σε όλες τις στιγμές της χαράς τους και σύντομα έγινε γνωστός σε όλο το νομό και στους Κρητικούς συλλόγους της Αθήνας όπου αργότερα μετοίκησε.

σάρωση0020 nw

          Οι σκοποί και τα τραγούδια που βγαίνουν από το βιολί του έχουν ιδιαίτερη γλυκύτητα και ερωτισμό. Όσοι γλέντησαν ακούγοντας τον ζωντανά αναφέρονται πάντοτε στην ποιότητα, απλότητα και επιδεξιότητα της εκτέλεσης του. Αυτά τα στοιχεία εκτίμησε και ξεχώρισε ο αείμνηστος Γεώργιος Αμαργιαννάκης καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ηρακλείο και κατέγραψε τις μελωδίες του στην Ακαδημία Αθηνών.

φουντης3 nw

φουντης2 nw