Γιάννης Ζερβάκης (Μαέστρος) – Ο βιολάτορας με ευρωπαϊκή παιδεία από την Τουρλωτή

 

4

Γιάννης Ζερβάκης

     Γεννήθηκε το έτος 1926 στην Τουρλωτή Σητείας. Μανιώδης οργανοπαίκτης στο βιολί. Άρχισε πρακτικά από νεαρή ηλικίας για να συνεχίσει με παράλληλες σπουδές θεωρητικές στο βιολί στο Ωδείο Αθηνών, ενώ παράλληλα υπηρετούσε στη Μουσική της Χωροφυλακής σαν μουσικός.

2οικ

Ο Γιάννης Ζερβάκης αριστερά με τον συγχωριανό του Ηλία Οικονομάκη (τέρμα δεξιά).

      Καλά καταρτισμένος στα μουσικά θέματα, αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Μοιράρχου για  να συνεχίσει την βιολιστική και μουσική του γενικά πορεία σαν ιδιώτης, μαχόμενος για τα ιδεώδη που μας εμπιστεύτηκαν εκείνοι που εμπνεύστηκαν κι δημιούργησαν τον πλούτο της παραδοσιακής μας μουσικής.

3

Με τον Γιάννη Αντωνάκη από τα Μέσα Μουλιανά.

 

     Οργανωτικό μέλος του Συλλόγου Στειακών Αθήνας <<η Πραισός>>. Το 1985 στα πλαίσια των Κορναρείων διοργάνωσε τις περίφημες <<Φεγγαροβραδιές>>, εκδηλώσεις για την προβολή της παραδοσιακής μας μουσικής, δυο χρόνια στο ΒΑΙ, μια χρονιά στην Μαρωνιά και μια στο Μόχλος.

    Σήμερα, ακούραστος και με πείσμα καταθέτει την προσφορά του στη μουσική μας παράδοση με τον σεβασμό που επιβάλλεται για την διατήρηση της στα παραδοσιακά πλαίσια, δίδοντας και αυτός τον αγώνα του ενάντια στις σύγχρονες αντιξοότητες που υποσκάπτουν ποικιλοτρόπως τα θεμέλια της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.

     Έμπειρος στην τεχνική του βιολιού του, που την παρουσιάζει και με τις παραδοσιακές κοντυλιές του στις παρέες και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο Γιάννης Ζερβάκης αποτελεί αξιόλογο μονάδα στην περιοχή της Σητείας. Μονάδα υπολογίσιμη για την αντίσταση της φθοράς και της παραποίησης της μουσικής μας παράδοσης.

 

20150301_162601

Γιάννης Ζερβάκης (2015)

    Πολυτάλαντος γράφει με ευχέρεια τα ομοιοκατάληκτα δεκαπεντασύλλαβα ή πιο γνωστά ως μαντινιάδες, και δηλώνει την αγάπη του για τα γλέντια και την μουσική.

Εγώ το γλέντι αγαπώ απ’ τα μικρά μου χρόνια,
κι όσο θα ζω θα τ’ αγαπώ  ας έχω και εγγόνια.

Εγώ το γλέντι αγαπώ και το χω κάνει πράξη,
και όσοι με κατηγορούν κάπου τους έχω γράψει.

Επιμέλεια άρθρου – φωτ. : Μανώλης Ν. Παπαδάκης, Σεπ. 2015