Γεώργιος Γιαλεσάκης (Μέσα Μουλιανά – Σφάκα Σητείας) – βιολάτορας

Γεννήθηκε στη Σφάκα το 1941 με καταγωγή από τα Μέσα Μουλιανά.  Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη Σφάκα και συνέχισε στην Τεχνική Σχολή Μηχανοτεχνιτών στο Ηράκλειο όπου αποφοίτησε το 1960.  Στη συνέχεια υπηρέτησε την θητεία του στην Αεροπορία και μπάρκαρε στα βαπόρια ως μηχανικός.  Η θαλάσσια υπηρεσία του ήταν από το 1960-1982 και κατόπιν έμεινε μόνιμα στη Σφάκα.

3

Ξεκίνησε την εκμάθηση της μαντούρας (αυτοσχέδιο όργανο που κατασκευάζεται από  καλάμια) από πολύ μικρός, αφού έβλεπε τον πατέρα του να παίζει. Παράλληλα έμαθε και θιαμπόλι (μια πιο εξελιγμένη μορφή οργάνου αφού ήταν πλέον μεταλλικός σωλήνας).  Εκτός από τον πατέρα του μαθήτευσε δίπλα και σε συγχωριανούς του που εκείνη την εποχή ήταν πολλοί που έπαιζαν αυτά τα όργανα.  ΄Ηδη στην ηλικία των 16 χρόνων παρακολουθούσε τους κανταδόρους, τους οποίους ακολουθούσε στις καντάδες τους στα χωριά.

Όταν ήρθε η ώρα να πάρει το δικό του βιολί, το αγόρασε με πέντε μεροκάματα που έκανε στον παππού του  από τον συγχωριανό του Μανώλη Συντυχάκη.   Με αυτό έμαθε να παίζει και η λαχτάρα του ήταν τέτοια που σε ένα μήνα έπαιξε σε χορό που γινόταν στο χωριό.  Είχε και πολύ καλούς δασκάλους τους θείους του – Μιχάλη Μαστοράκη (Μιχαηλάκη) και τον Γιάννη Γιαλεσάκη (Αθανασογιάννης) από τα Μουλιανά.

γιαλεσ

Όταν ήταν 18 χρονών του επιτρεπόταν πλέον να παίζει στα χωριά σε γάμους, πανηγύρια, αλλά και στους χορούς που γινόντουσαν στα καφενεία στα χωριά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.  ΄Επαιζε πάντα αφιλοκερδώς και τα λίγα χρήματα που πιθανά να τους έδιναν τα έβαζαν όλα μαζί με τους συμπαίκτες του τον Νίκο Καβουσανό, τον Ανδρέα Καβουσανό, τον Γιώργο Φραγκιαδάκη, τον Νίκο Περάκη τον Μανώλη Συντυχάκη για να πιουν καμιά ρακί σε παρεάκι που θα έκαναν.  Στη Σφάκα που υπήρχαν 10 καφενεία, έπαιζαν σε όλα και ο κόσμος χόρευε.  Στους γάμους υπήρχε γλέντι σχεδόν όλη την εβδομάδα, εκεί που στολίζανε το κρεβάτι, που ετοίμαζαν τα ξεροτήγανα, που πήγαιναν τα προικιά  και φυσικά στο γλέντι του γάμου.  Σε πολλές εκδηλώσεις έπαιζε με τα αδέλφια του Γιάννη και Σταύρο από τα Μουλιανά.

2

Από το 1986 και μετά οι προτιμήσεις άλλαξαν και στον ορίζοντα φάνηκαν τα πρώτα συγκροτήματα και οι μεγάλοι λυράρηδες.  Οι παρέες άρχισαν να αραιώνουν και τα καφενεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Οι εκδηλώσεις πια γίνονταν μέσα από τους συλλόγους και στους γάμους καλούσαν τα μεγάλα συγκροτήματα με τα ηχητικά.

Σαν ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφάκας συνεχίζει να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του αφιλοκερδώς  μέχρι και σήμερα.

*Τα βιογραφικά στοιχεία πήρε από τον ίδιο τον κ. Γιαλεσάκη η αντιπρόεδρος του Π.Σ. Σφάκας κα. Δέσποινα Κουρουπάκη (Ιουν. 2015)