Αντώνης Μανιαδάκης, παραδοσιακός βιολάτορας από την Μυρσίνη Σητείας

11

Αντώνης Μανιαδάκης

      Γεννημένος στην Μυρσίνη. Αυτοδίδακτος στο βιολί. Γλέντησε με το βιολί του επι σειρά ετών τους συγχωριανούς του, σε γλέντια, ονομαστικές εορτές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Άλλοι βιολάτορες με καταγωγή από την Μυρσίνη είναι ο ξάδερφος του Γιώργης Μανιαδάκης, ο Αριστοτέλης Ζερβάκης και τα αδέρφια ο Μιχάλης και ο Γιάννης Ζερβάκης ή Καλοχριστιανάκης. Στη Μυρσίνη σύμφωνα με τον γνωστό πρωτοχορευτή Γιάννη Κασσωτάκη ή πατατά γίνονταν τα καλύτερα γλέντια εκείνη την εποχή. Από την Μυρσίνη είχε καταγωγή  και η μητέρα του Στρατή Καλογερίδη.

1

2

          Ο ίδιος ο Αντώνης ο Μανιαδάκης μας αφηγείται παραστατικά πως εγλεντούσαν οι Μυρσινιώτες τα χρόνια εκείνα. << Θα θυμηθώ παλιά ωραία χρόνια, το πως γλεντούσαμε νέοι, γέροι, παιδιά, όλο το χωριό. Κι ότι γινότανε εδώ στην Μυρσίνη γινότανε και σε όλα τα άλλα χωριά τα γύρω. Ειδικά για την Μυρσίνη   θέλω να σου  μιλήσω για τις ονομαστικές γιορτές. Παρέες παρέες πηγαίναμε σε όλο το χωριό στα σπίτια που είχαν τους εορτάζοντες. Οι ανθρώποι κάνανε τους μεζέδες, τα ψητά στους ξυλόφουρνους,  εκάνανε ο καθένας ότι καλύτερο μπορούσανε. Αφού γυρίζαμε όλο το χωριό με βιολιά, κιθάρες τραγούδια, και δίναμε τις ευχές μας στους ανθρώπους που αγαπούσαμε και γιορτάζανε, μετά καταλήγαμε στο καφενείο που θα γινότανε το γλέντι. Εκεί επειδή το ξέρανε οι κοπέλες πηγαίνανε με τις μανάδες τους και περιμένανε να φτάσουνε οι παρέες  από τα σπίτια. Περιττό να σου πω ό,τι αυτά ήτανε ξεφαντώματα. Ο βιολάτορας δεν ήταν όπως τώρα, που παίζει ένας όλη νύχτα που τραγουδάει,  και είτε καλός είναι είτε κακός είναι τον ανέχεσαι αναγκαστικά.  Τότε τραγουδούσαν όλοι. Συμμετείχαν όλοι. Δεν υπήρχαν τότε μεγάφωνα. Περνούσαμε πάρα πολύ ωραία. Κάθε νεαρός είχε και την κοπελίτσα του. Πολλές φορές ξημερωνόμαστε.

5

          Τότε όλα τα παίζαμε. Είχε πολλούς που τους άρεσε ο Σητειακός.  Ήτανε η ώρα που θα χορεύαμε Σητειακό. Ήτανε η ώρα που θα χορεύαμε Χανιώτικο. Ήτανε η ώρα που θα χορεύαμε Καλαματιανά. Αλλά τα χρόνια εκείνα ως επι το πλείστον, τον καιρό τον εδικό μου υπερισχύανε τα ευρωπαϊκά, τα ταγκό, τα μοντέρνα τραγούδια, το τσάρλεστον, το τσα-τσα και άλλα. Και στους μεγάλους άρεσε πάρα πολύ το ταγκό, και το βαλς και το φοξ. Γενικά όλοι συμμετείχαν.

3

          Πολλές φορές βέβαια εθέλαμε να κάνουμε και καντάδα στις κοπελιές. Και σταματούσε το γλέντι, το σταματούσαμε σκόπιμα. Τρεις η ώρα, τέσσερις η ώρα τα ξημερώματα. Μετά βιολί, κιθάρα και γυρίζαμε το χωριό και λέγαμε μαντινιάδες τσι νύκτας.

8α

Ξύπνησ αγαπημένη μου και μη βαροκοιμάσε

γιατί ο ύπνος ο πολύς μαρένει και χαλάσε.

Ξύπνησ αγαπημένη και τώρα είναι μέρα

να βγάλεις το κορμάκι σου στον καθαρό  αέρα.

Ξύπνα και χάραξε η αυγή και η μέρα ξημερώνει,

πάν τα πουλάκια στο νερό και συ κοιμάσε ακόμη.